Informacja o zakończeniu Programu Operacyjnego - Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017

PODPROGRAM 2017 – efekty

1. Ośrodek Pomocy Społecznej w Staszowie z terenu województwa świętokrzyskiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Kielcach realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.

2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).

3. Pomoc żywnościowa trafiła do 810 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu miasta i gminy w Staszowie

4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 3,90015 ton żywności;
  • 3240 paczek żywnościowych;

5. W ramach Podprogramu 2017 dla 81 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 6 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:

• Ekonomiczne – 2 spotkania dla 58 uczestników

• Kulinarne - 1 spotkanie dla 22 uczestników

• Niemarnowanie żywności – 3 spotkania dla 81 uczestników

Dnia 2018-07-02, przygotował Damian Wysocki


24-07-2018, publikacja: administrator serwisu ops.staszow.pl
Strona którą odwiedzasz korzysta z plików cookies. Ustawienia dotyczące tych plików można zmienić w opcjach przeglądarki używanej do przeglądania Internetu. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o plikach cookies przeczytaj Politykę cookies.