Informacja o zakończeniu Programu Operacyjnego - Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017
PODPROGRAM 2017 – efekty
1. Ośrodek Pomocy Społecznej w Staszowie z terenu województwa świętokrzyskiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Kielcach realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 810 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu miasta i gminy w Staszowie
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 3,90015 ton żywności;
- 3240 paczek żywnościowych;
5. W ramach Podprogramu 2017 dla 81 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 6 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
• Ekonomiczne – 2 spotkania dla 58 uczestników
• Kulinarne - 1 spotkanie dla 22 uczestników
• Niemarnowanie żywności – 3 spotkania dla 81 uczestników
Dnia 2018-07-02, przygotował Damian Wysocki